Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

Βούδας Βατζρασάτβα


Ο Βούδας Βατζρασάτβα (Vajrasattva) σημαίνει "oν με την αδαμάντινη φύση". Κάθεται πάνω σ' ένα χιλιοπέταλο λωτό, στο δεξί του χέρι, στο ύψος της καρδιάς, κρατά μια χρυσή vajra, σύμβολο της σοφίας και της κενότητας. Στο αριστερό του χέρι, κρατάει ένα ασημένιο κουδούνι, σύμβολο των φαινομένων και της κενότητας, που το στηρίζει στο μηρό του. Τα δύο αυτά βασικά τελετουργικά όργανα έχουν ποικίλους συμβολισμούς και εκφράζουν την αρσενική και θηλυκή ενέργεια.

Στην κεφαλή του έχει ένα χρυσό διάδημα με πέντε πολύτιμα πετράδια, σημείο ότι τα πέντε δηλητήρια της Σαμσάρας έχουν μετατραπεί στο επίπεδο αυτό στις Πέντε Σοφίες.
Βρίσκεται σε ευδαιμονική ένωση Yab-Yum με την Σύντροφο του Βασίλισσα των Υδάτων, που φέρει και αυτή ανάλογα στολίδια. Με το αριστερό της χέρι κρατάει ένα κρανίο γεμάτο νέκταρ που του προσφέρει στο στόμα και στο δεξί της κρατάει ένα κυρτό μαχαίρι με το οποίο κατακόπτει κάθε αρνητικότητα.

Τους περιβάλλει ένα φωτοστέφανο με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, συμβολίζοντας την υπερβατική και ακτινοβόλο φύση ενός Βούδα του Sambhogakaya.

Βιβλιογραφία: Η Θιβετιανή Βίβλος των Νεκρών - Padma Samnhava


Δεν υπάρχουν σχόλια: